Illegal Operation

Μεγέθυνση

Είναι δύσκολη και γοητευτική η απόπειρα να περιγράψεις τη μουσική των Illegal Operation. Με το ένα πόδι στους βάλτους του Μισισσιπή και το άλλο στους βάλτους της Aθηναϊκής νύχτας, ακροβατούν με μοναδική ικανότητα ανάμεσα στα blues, το rock και τον πειραματισμό. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, απολαμβάνουν να ταξιδεύουν στο εξώτερο μουσικό σύμπαν και επιστρέφοντας στη γη να μοιράζονται τις περιπέτειές τους με τους φίλους τους. Μια δυναμική παρέα που της αρέσει να ταράζει τις νύχτες της πόλης με τις εμφανίσεις της, μια μουσική κολεκτίβα που υπάρχει για να δημιουργεί, να «πειράζει», να ανατρέπει.
Σχηματίστηκαν το 2000, με αφορμή το «Blues Festival», της Πετρούπολης από τους Μανώλη Αγγελάκη (κιθάρα/φωνή), Στάθη Ιωάννου (κιθάρα), Αντώνη Λιβιεράτο (πλήκτρα/φωνή), Κώστα Καταληματία (μπάσο), Μάριο Σαρακηνό (τύμπανα) και Γιάννη Μαρίνο (τρομπόνι). Κάνουν το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία με δύο singles, το «κόκκινο» και το «κίτρινο». Τo 2001 κυκλοφορούν με την ιστορική ανεξάρτητη εταιρεία Hitch Hyke το 1ο album τους, με τίτλο «Blue Project», που ανάμεσα σε δικά τους κομμάτια περιέχει ασελγείς προτάσεις πάνω σε κλασικά blues standards των Leadbelly, Willie Dixon και Blind Lemon Jefferson. Όμως αυτές οι προτάσεις εκφράζουν μια εντελώς προσωπική και ιδιαίτερη οπτική, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα «τυπικά» blues συγκροτήματα. Για τους Illegal, τα blues δεν είναι η κατάληξη, αλλά η αφετηρία για να δώσουν το δικό τους στίγμα. Δεν μιλούν για ιστορίες που άκουσαν, αλλά για ιστορίες που ζουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν αναστολές στην προσέγγισή τους. Οι εμφανίσεις τους ταράζουν τα νερά της σκηνής και δημιουργούν έναν πιστό κύκλο φίλων, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει το παρόν στις συναυλίες τους. Στο μεταξύ, η σύνθεση της ομάδας γνωρίζει μεταβολές: ο τρομπονίστας Γιάννης Μαρίνος αποχωρεί, ενώ στα live συμμετέχει σαν αναπληρωματικός μπασίστας ο Κώστας Κοτζαμπόπουλος.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2002 οι Illegal Operation κυκλοφορούν το E.P. «Bust» πάλι στην Hitch Hyke, το οποίο περιέχει δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές του John Barry, όπως και του θέματος της τηλεοπτικής σειράς «Kojak», του B. Goldenberg. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, αφήνει το γκρουπ ο Αντώνης Λιβιεράτος. Μια συνεργασία τους με τον Γιώργο Τσαλκίδη (a.k.a. d.j. Lostromos) οδηγεί στην ένταξή του στις τάξεις του γκρουπ, με πολλαπλά καθήκοντα στην κιθάρα, τα πλήκτρα, τα κρουστά και το τρομπόνι.
Πάντα συνεχίζουν να γράφουν τραγούδια και να εμφανίζονται σε κάθε είδους σκηνή, μεταφέροντας το μήνυμα και τη μουσική τους παντού. Στην εντεκάχρονη διαδρομή τους, οι Illegal έχουν παίξει με καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Canned Heat, Big Sleep, Louis Tillet, Tricky, Gallon Drunk, Sivert Hoyem, Savage Republic και The Last Drive.
Τo 2011 οι Illegal Operation ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Inner Ear για την κυκλοφορία του album «The 3rd Day». 5 χρόνια μετά επιστρέφουν με το νέο τους album που έχει τον τίτλο “Down”.

20/04/2017

Releases

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

← Επιστροφή